Kulturális értékek napja az Innovációs, Oktatási és Közösségi Központokban

Publikálva: 2016. aug. 31.
Érdekes, elgondolkodtató és erőt adó történeteket is hallhattak azok a szülők és gyermekek, akik részt vettek Raduly József és Kovács István előadásain az Innovációs, Oktatási és Közösségi Központokban. A két neves zenész augusztus második felében látogatott el Berkeszre, Fehérgyarmatra és Mátészalkára.

A Kulturális értékek napja elnevezésű programsorozat a Közösségi Központok nyári programjait színesítette. A rendezvény a kultúrát, a tehetséges gyermekeket és családtagjaikat állította a középpontba, elsősorban azzal a céllal, hogy elősegítse a hátrányos helyzetű gyermekek tehetségkutatását, a tehetség felismerését és az ilyen gyermekeket nevelő családok támogatását.

Raduly József – „A magyar zenekultúra népszerűsítéséért” cím birtokosa, a Magyar Kultúra lovagja, a 100 tagú Cigányzenekar korábbi művészeti vezetője - előadásának köszönhetően a résztvevők átfogó képet kaphattak a magyarországi cigányság történetéről és összetételéről, valamint a kultúra és a művészet fogalmát, kapcsolatát is több aspektusból megismerhették. A zeneművész emellett a saját életéből ismertetett történeteken keresztül igazolva látta: amennyiben a tehetség kitartással és akaraterővel párosul, akkor az elsőre nehéznek tűnő akadályok is legyőzhetőek.

Kovács István, a Magyar Nemzeti Tambura Cigány Zenekar alapítója szintén saját példáján keresztül igyekezett szemléltetni, ha valaki megtalálja magában azt a képességet, amiben jobb, mint más, akkor azt ki kell használni. Ezt utána sok-sok gyakorlással olyan szintre lehet fejleszteni, amely segíthet kiemelkedni a tömegből, s ezzel a hátrányok is kompenzálhatóak.

Az előadók egyetértettek abban, hogy a vidéki kistelepülésen élők sokszor hátrányos helyzetben vannak, mert a szolgáltatásokhoz, lehetőségekhez való hozzáférés gyakran korlátozott. Hangsúlyozták, hogy a Közösségi Központok ezt a helyzetet jelentősen tudják javítani az ott nyújtott szolgáltatásokkal – amelyeknek köre a térségben felmerülő problémák ismeretében folyamatosan bővíthető –, valamint az elérhető szakemberek által.

Az előadásokat követően lehetősége nyílt arra, hogy a gyermekek megmutassák tehetségüket a zene, a tánc vagy az ének területén. A produkciók után nagy odafigyeléssel hallgatták a művészeket, akik tanácsokkal, pozitív kritikákkal igyekeztek iránymutatást adni, a továbblépés felé vezető úton. A művészi képességek fejlesztésén túl a szakemberek fontosnak tartották hangsúlyozni azt, hogy a gyerekeknek a tanulásra is kellő időt és energiát kell fordítaniuk. Csak így lehetnek művelt, széleskörű ismeretekkel rendelkező felnőttek, mert a tehetség mellett a tudás lehet a másik út, amely segíthet nekik a nehéz helyzetükből való felemelkedésben.

A résztvevők hasznosnak tartották a programot, mert sok megvalósítható tanácsot kaptak a művészektől tehetségfejlesztésről és -gondozásról. A személyes példák bizonyítják, hogy mindenkinek adott az előrelépés lehetősége, csak tudni kell élni vele, és ez követendő lehet a fiatalok számára. Az előadók pedig úgy látták: amellett, hogy tanácsaikkal segíthették a tehetségek továbblépését, az elmondottakkal a résztvevők gondolkodásmódjára is pozitív hatással lehettek. Ez pedig az attitűdformáláson keresztül az életminőségük javulását is előmozdíthatja.

Fotógaléria