Mezőkovácsháza

Mezőkovácsháza Békés megyében a Mezőkovácsházai kistérségben helyezkedik el. Békés megye az ország dél-keleti sarkában, a Körös és a régi Maros folyók hordalékán fekszik. A kedvező természeti – elsősorban talaj- és éghajlati adottságai – a mezőgazdaság számára nyújtanak térnyerési lehetőséget. A térség gazdag védett természeti értékekben. A mezőgazdaságilag hasznosított területek elterjedtebben termesztett haszonnövényei a búza, a kukorica, a lucerna, a napraforgó, a cirok, a fűszerpaprika és a dinnye. A térségben a megyei átlagnál jóval magasabb a népességcsökkenés mértéke. A migrációs veszteség ugrásszerűen megnőtt mind a megyében, mind a kistérségben; míg a 60 évesnél idősebb népesség aránya enyhén nő.

A gazdaság szerkezetében a korábbi évtizedek jellemző nagyüzemi túlsúlya eltűnt. Mára a kis-és középvállalatok alkotják a termelés és kereskedelem gerincét. A munkanélküliség magas, az elhelyezkedési lehetőségek nem bővültek. A gazdasági recesszió és a piacvesztés eredményeként, az országos átlagot is meghaladó mértékben nőtt a munkanélküliség Mátészalkán.

A Közösségi Központ székhelyének szánt  épületek mezőkovácsházai Táncsics utcai Roma Missziós Központ [RMK] és a volt általános iskola. Az  1900-as évek elejéről származó szomszédos földszintes épületek a város Reformátuskovácsházának hívott településrész egykori főutcáján, a református templommal szemközt állnak. Jelenleg mindkét épület évek óta használaton kívül van, a volt iskola épülete pedig helyi védelem alatt áll. A felújítási munkálatok már befejeződtek, a hatósági engedélyek megszerzése folyamatban van. Az új Közösségi Központ előre láthatóan 2015 őszén kezdheti meg a működését.

Hol találom?

5800 Mezőkovácsháza, Táncsics Mihály u. 46-48.

Hírek, események

Fotógaléria