Fehérgyarmat

Fehérgyarmat kistérségének lakossága jelentős mértékben csökken és a természetes népességcsökkenés szintje az országos átlagnál alacsonyabb. A térség alapvetően elvesztette népességmegtartó erejét, ezért vándorlási vesztesége az ország leghátrányosabb kistérségei közé sorolja a Szamosközt. A fehérgyarmati kistérség legnagyobb problémája a munkanélküliség, amely már közel húsz éve meghaladja a még elfogadható, kezelhető szintet és rontja a lakosság életkörülményeit minden szférában. A legtöbb munkahelyet az Önkormányzat biztosítja, a környéken alkalmi munka jellemzően a mezőgazdaság területén kínálkozik: gyümölcsszedés, tavaszi metszések, uborkatermesztés.

A Közösségi Központ székhelyének szánt fehérgyarmati nővérszálló földszintes épülete a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Szatmár-Beregi Kórház területén áll. 2009 óta helyi építészeti örökségvédelem alatt áll. Az épület a Jékey család 1911-ben épített neobarokk kúriája, amelynek bejárati tornácrészét szép oromfal emeli ki. A levéltári adatok szerint 1949-ben az akkoriban ott működő sertéshizlaldát kiköltözztették és az épületet az Állami Mezőgazdasági Gépállomás vette át. Azt követően nővérszállóként került hasznosításra.

Mára a felújítási munkálatok befejeződtek, előre láthatóan az új Közösségi Központ 2015 ősz végén kezdheti meg a működését.

Hol találom?

4900 Fehérgyarmat, Kossuth tér 39.

Hírek, események

Fotógaléria